poniedziałek, 27 lutego 2017

Ciekawostki... czyli kilka psich faktów, psi odbiór świata



Niektóre z tych faktów na temat psiego świata są znane bardziej, inne mniej, lub też niemal nieznane.

Psy myślą i rozumują na poziomie dwu/dwu i pół letniego dziecka, z łatwością potrafią także odczytywać emocję i nastroje ludzi z którymi przebywają, między innymi z twarzy.
Psi nos jest tysiąc razy bardziej czuły na zapachy niż nos człowieka. Psy potrafią rozpoznać zapach niektórych związków organicznych w ciele człowieka, które świadczą o obecności nowotworu. Wilgotność nosa ma dla psa ogromne znaczenie. To właśnie dzięki wilgotności potrafi on określić skąd dobiega zapach. Im pies ma dłuższy nos, tym bardziej efektywny jest jego system schładzania.
Zakres dźwięków słyszalnych przez psy jest o wiele większy niż u ludzi. Burza na przykład, wytwarza specyficzną częstotliwość dźwięku, którą wychwytuje psie ucho i której odbiór może być bolesny dla zwierzaka.
Najsłabszym ze wszystkich psich zmysłów jest wzrok. Psy odróżniają niektóre kolory, ale o wiele gorzej niż człowiek, a barwy które widzą są dla nich ‘przygaszone’. Mogą odróżnić żółty i niebieski, ale czerwony i zielony widzą jako żółto-szary. Psie oko posiada trzy powieki - górną, dolną oraz specjalną membranę, która nawilża je i chroni.
Pies ma też na swoim języku sześciokrotnie mniej kubeczków smakowych niż człowiek. U psa receptory smaku umieszczone są tylko na czubku języka. Czworonogi rozróżniają podstawowe smaki: słodki, słony, gorzki i kwaśny, lecz od smaku potrawy bardziej doceniają jej zapach.
Pies potrafi wydać z siebie 10 różnych dźwięków. Dla porównania, kot prawie sto.
Normalna temperatura psiego ciała wynosi od 37,5 do 39 stopni Celsjusza. Tempo bicia serca waha się w granicach 60-120 uderzeń na minutę.
Proces pocenia odbywa się u psów tylko przez powierzchnię łap. Kiedy pies się spoci i ochładza przez łapy, jego kończyny często pachną jak popcorn lub orzechy.
Człowieka można zidentyfikować po odcisku palców, a psa po odcisku jego nosa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz